Regendouches zijn ontzettend populair maar één vraag blijft de kop op steken. Verbruikt een regendouche meer water dan een gewone douche. Om dat helemaal te begrijpen is het belangrijk om uit te leggen wat een regendouche is en hoe die werkt.
Een regendouche is een douche-installatie die een zachte, brede waterstraal produceert die lijkt op een regenbui. Het is ontworpen om een ontspannende en luxueuze douche-ervaring te bieden. In tegenstelling tot een gewone douche, waarbij het water rechtstreeks uit een kleine sproeikop komt, heeft een regendouche een groter douchekopoppervlak en een lagere waterdruk. Hierdoor voelt het water zachter aan en wordt het gelijkmatig over het lichaam verdeeld.
Het werkingsprincipe van een regendouche is vrij eenvoudig. Het water wordt via een leiding naar de douchekop geleid en stroomt vervolgens door kleine openingen in de douchekop naar buiten. Deze openingen zijn zo ontworpen dat ze een brede straal creëren die lijkt op regen. Sommige regendouches zijn ook voorzien van instelbare straalsoorten, zodat je kunt kiezen tussen een regenstraal en een krachtigere massagestraal.
Het waterverbruik van een regendouche vergeleken met een gewone douche
Het waterverbruik van een regendouche kan variëren afhankelijk van het type en de instellingen. Over het algemeen verbruikt een regendouche meer water dan een gewone douche. Dit komt omdat een regendouche een groter douchekopoppervlak heeft en een lagere waterdruk, wat resulteert in een hogere waterstroom. Een gewone douche daarentegen heeft meestal een kleinere douchekop en een hogere waterdruk, waardoor er minder water wordt verbruikt.
Om het even in cijfers uit te drukken verbruikt een regendouche per minuut ongeveer 30 liter water. Een gewone douchekop verbruikt gemiddeld 13 liter water per minuut. Maar hier komt een grote maar bij. De laatste jaren hebben productenten van douches heel hard gewerkt aan het ecologische aspect van douches. Het resultaat van dit jarenlange onderzoek is dat er nu ook regendouches op de markt zijn die niet meer water verbruiken dan een gewone douche én dat het verbruik van zowel regendouches als gewone douches is teruggebracht tot slechts 9 liter water per minuut.
We kunnen dus stellen dat een regendouche tegenwoordig niet meer water verbruikt dan een gewone douche. Voor zowel een gewone douche als een regendouche geven we graag nog deze tips mee om je waterverbruik te beperken:
• Beperk de douchetijd: Probeer je douchetijd te beperken om het waterverbruik te verminderen. Gebruik een douchetimer om te checken hoe lang jij onder de douche staat en probeer je douchetijd tot een minimum te beperken.
• Gebruik een waterbesparende (regen)douchekop: Kies voor een douchekop met een waterbesparende functie om het waterverbruik te verminderen. Vergelijk verschillende modellen en vraag meer informatie aan een specialist in een toonzaal. je kan immers aan de buitenkant van de douche niet zien hoeveel hij verbruikt.
• Installeer een thermostaatkraan: Een thermostaatkraan zorgt ervoor dat het water direct op de gewenste temperatuur is, waardoor je energie en water kunt besparen.
• Bewustwording: Wees je bewust van je waterverbruik en probeer zo efficiënt mogelijk om te gaan met het water tijdens het douchen.