Indelingen

De juiste afmetingen voor je toilet

  1. Een toiletpot is gemiddeld 35 tot 40cm breed en ongeveer 54 cm lang

  2. De standaard afmeting voor de ruimte waar het toilet zich bevind is 120 x 90 cm

 

Het toilet is de kleinste ruimte van ons huis. Maar hoe groot is dat toilet nu precies, waar moet je rekening mee houden en welk model wc past het beste in jouw kleinste kamer? Dit overzicht helpt je op weg.

Zo groot is het toilet


Het populairste model in de wereld van toiletten is een hang-wc. Een hang-wc of hang-toilet is gemiddeld 35 tot 40cm breed en ongeveer 54 cm lang. Maar er bestaan nog meer modellen, een compact toilet bijvoorbeeld. Deze zijn ongeveer 4 cm korter dan de standaard. Het lijkt niet veel, maar het kan een wereld van verschil maken in kleine ruimtes. Het is een kwestie van net wel of net niet met je knie tegen dat kastje stoten. Het design van een compacte versie verschilt meestal niet van de standaard versie. Het stuk tussen de toiletzitting en de muur is gewoon korter. Ook het omgekeerde bestaat. Een verlengd toilet is gemiddeld 70 cm lang. Ideaal wanneer je gaat bouwen of renoveren met het oog op de toekomst. 

 

Lees: Je toilet kiezen

 

Ruimte tussen je wc en de muur

 

De standaard afmeting voor de ruimte van het toilet is 120 x 90 cm. Het toilet hangt meestal in het midden van de kortste muur maar als je ruimte groter is dan de minimale afmetingen heb je de vrijheid om de plaats te wijzigen. Het is wel altijd aangeraden om je wc niet tegen de muur te hangen maar wat ruimte te voorzien tussen de pot en de muur. Dat is niet alleen belangrijk voor het zitcomfort maar ook om bv. makkelijker te kunnen poetsen. Om niet met je knieën tegen de deur of muur te zitten heb je best 60 cm vrije ruimte langs de voorzijde. Langs de zijkanten hou je minimaal 10 cm vrij. Ideaal heb je 20 cm ruimte tussen het toilet en de muur.

 

 

De hoogte van je toilet.

 

Een staand wc heeft lang de standaardhoogte tussen 38 en 40 cm gekend. Maar intussen is de gemiddelde lengte van de mens wat verhoogd. Je ziet tegenwoordig dus ook wat hogere modellen. Het is natuurlijk wél zo dat een lager toilet beter is voor het toiletgebruik maar het opstaan van het toilet is veel handiger als deze wat hoger is. Om die reden raden we aan om een hangtoilet steeds wat hoger te laten ophangen. Zo is je toilet alvast toekomstproef. 

 

Je meet je toilet dus best goed op voor je aan een renovatie begint

 

Lees ook: Zo meet je je badkamer op

Ook dit mag niet ontbreken in je toilet

 

Naast je wc zelf zijn er natuurlijk ook nog andere elementen aanwezig in je toilet. Zo mag een handenwasser zeker niet ontbreken. Niet alleen belangrijk voor de hygiëne maar een kleine lavabo met een kastje is ook handig om reserve toiletpapier of schoonmaakproducten in op te bergen. De meeste kastjes zijn 22 cm diep en 40 cm hoog, heb je geen plaats om een kastje op te hangen? Een losse handenwasser is dan de beste keuze. Tegenwoordig bestaan sifons ook in dezelfde kleuren als de kraan. Zo kan je alles perfect op elkaar afstemmen. Het gastentoilet is immers één van de ruimtes waar je ook gasten ontvangt. Waarom dus ook hier niet je eigen stijl in laten terugkomen? Kies accessoires die bij elkaar passen en zorg voor een plaatsje waar je reserve wc-papier netjes kan opbergen. Zo geef je je gasten een écht hotel-gevoel.

 

Lees ook: 3 x inspiratie voor je toilet

win je droombadkamer

 

Maak een afspraak

Maak een afspraak in onze toonzaal en stel al je vragen aan één van onze badkamerexperts.

Maak een afspraak
Vind een toonzaal in je buurt
stg vind een toonzaal in de buurt stg vind een toonzaal in de buurt