Image
Stel je badkamer samen in onze puzzelcorner

Badkamerindelingen

Leg je badkamerpuzzel

Een badkamer slim en efficiënt inrichten vraagt wat denk- en puzzelwerk. Je moet rekening houden met verschillende factoren zoals de grootte van de ruimte, de aanwezigheid van schuine daken en ramen, de hoeveelheid opbergruimte die nodig is, de aanwezigheid van een wc, de keuze voor een vrijstaand of vast bad,...

Inspiratie of hulp nodig? We helpen je graag op weg!

Hoe groter, hoe beter? 


Ga je bouwen, dan heb je meestal de luxe om zelf te bepalen hoe groot je je badkamer maakt. Verbouw je, dan ben je vaker gebonden aan de bestaande afmetingen. Maar hoe groot is de ideale badkamer nu?

 

Veel hangt af van wat je zelf nodig acht. Heb je aan een enkele lavabo genoeg, of wil je een meubel met twee lavabo's, wil je een douche én een bad of ga je voor een twee-in-een-oplossing, wil je een extra wc plaatsen of is hier een aparte ruimte voor voorzien, heb je aan een spiegelkast genoeg of is extra opbergruimte noodzakelijk,...

 

Deze noden kunnen ook veranderen na verloop van tijd. Denk bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding, waardoor extra ruimte om de verzorgingstafel van je kersverse spruit te plaatsen opeens noodzakelijk blijkt, of het later toch nuttig is om een extra lavabo en kast te hebben. En waar eerst enkel een douche voldoende was, blijkt het toch handig om op latere leeftijd ook een bad te hebben. Denk ook hier al aan bij het uittekenen van je badkamer.

Bereid je goed voor op je toonzaalafspraak Zo groot zijn je puzzelstukken
Hoe kan je je badkamer het best opmeten?

Voor het opmeten van de badkamer maak je best een situatieschets op papier zodat je een duidelijk overzicht hebt. Volgende punten zijn belangrijk om rekening mee te houden:  

 • Meet eerst de buitenwanden op, zo kan je snel de totale oppervlakte van de ruimte berekenen 

 • Meet zeker ook de hoogte van de ruimte op. Hou rekening met eventuele schuine daken

 • Meet de deurbreedte op en duid aan in welke richting deze openzwaait 

 • Idem voor ramen: meet de afmetingen op en vergeet ook de hoogte vanaf de vloer niet 

 • Breng indien mogelijk ook de bestaande sanitaire en elektrische leidingen in kaart    

 

 

Hoe kan je je badkamer het best indelen?

Met welke afmetingen moet ik rekening houden? 

Naast de afmetingen van de meubels en het sanitair moet je ook rekening houden met een minimale bewegingsruimte. Je moet comfortabel in en uit je bad en douche kunnen stappen, je wilt niet met je benen tegen de muur stoten als je op je wc zit of je elleboog tegen de wand stoten bij het tandenpoetsen.

Hou daarom voldoende ruimte vrij:

 • wc: 50 cm aan de voorkant en 20 cm aan weerskanten 

 • bidet: 60 cm aan de voorkant en 20 cm aan weerskanten 

 • wastafel: 55 cm aan de voorkant en 15 cm aan weerskanten 

 • douche: 70 cm aan de voorkant 

 • bad: 70 cm aan de voorkant 
   

 

Klein Medium Groot

Indelingen voor badkamers tot 6 m²

 

Wat is de minimum oppervlakte voor een badkamer? 

In een ruimte van 4m² die min of meer vierkant is, kan je op een comfortabele manier een badmeubel en een douche voorzien. Een bad is eventueel ook mogelijk.
De combinatie van bad en douche is binnen deze oppervlakte niet mogelijk en het toilet hoort dan thuis in een aparte ruimte. 

 

Wat als ik niet kan kiezen tussen bad en douche? 

Als de ruimte het niet toelaat, kan je ook opteren voor een bad in combinatie met een badwand.
Zo kan je zowel douchen als baden in je bad.  

 

Hoe maak je een badkamer optisch ruimer? 

Door optimaal gebruik te maken van de spiegel(s) en door gebruik van helder glas in douche- of badwand kan je in een relatief kleine badkamer toch
een ruimtelijk gevoel creëren. Ook de verlichting kan hierin een belangrijke rol spelen. 

 

 

Indelingen voor badkamers van 6 tot 9 m²

 

Hoeveel plaats heb ik nodig voor een inloopdouche? 

De minimale breedte voor een inloopdouche is 80 cm. Smaller - tot 70 cm - is eventueel ook mogelijk, maar dat gaat ten koste van een comfortabel gebruik.
Qua lengte kan je best 120 cm als minimumlengte voor de glazen wand hanteren. 

 

Hoe richt ik een badkamer onder een schuin dak in? 

Een schuin dak is altijd een extra uitdaging, maar er zijn voldoende mogelijkheden om dit op te lossen door middel van de juiste indeling,
eventueel aangevuld met maatwerk.   

Indelingen voor badkamers vanaf 9 m²

 

Hoe deel ik een grote badkamer in?

Bij een grote badkamer kan je al eens origineler uit de hoek komen. Qua stijl en inrichting kan je vele kanten op. In plaats van het klassiekere ontwerp waarbij het het sanitair tegen de muren worden geplaatst, kan je bijvoorbeeld een vrijstaand bad in het midden van de ruimte zetten. Of wat dacht je van een grote inloopdouche als middelpunt van je badkamer met een toegang langs beide zijden? Je kan de badkamer ook visueel indelen door een scheidingswand met achter deze muur de douche of het bad en ervoor de wastafel. Experimenteren kan en mag en zo geef je een unieke look aan je badkamer.

 

Wat kan je doen om een hele grote badkamer toch gezellig te maken? 

Om de badkamer gezellig te maken en een warme uitstraling te geven is de keuze van materialen en kleuren van wand- en vloertegels cruciaal. Ook de gekozen verfkleuren voor wanden en plafond en verlichting zijn uiteraard belangrijk. Bovendien heb je ook veel kleurkeuze bij het invullen van je badkamer: douches en baden zijn in veel meer kleuren dan het standaard wit verkrijgbaar. En ook wat betreft het badkamermeubel en het kraanwerk kan je veel kanten op. Houttinten in het badkamermeubel in combinatie met gekleurd kraanwerk geven het geheel een warm karakter. Een sierlijke plant of leuke accessoires maken het plaatje compleet.