Tips & tricks

Je badkamer renoveren aan 6% BTW, hoe werkt dat?

Het verlaagde BTW-tarief van slechts 6% voor renovaties is een aantrekkelijk voordeel waarvan je kan profiteren wanneer je badkamer aan vernieuwing toe is. In vergelijking met het gebruikelijke tarief van 21% betekent dit een mooie besparing op de kosten van je project. Er zijn wel enkele specifieke voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor het verlaagde BTW-tarief. 

De voorwaarden 

Eerst en vooral moet je woning ouder zijn dan 10 jaar om in aanmerking te komen voor het BTW-tarief van 6%.

Verder is dit voordeel vooral bedoeld voor privéwoningen. Gebruik je jouw woning ook voor professionele doeleinden?  Dan moet meer dan 50% van je woonst voor privégebruik bestemd zijn. Neemt de ruimte voor je professionele activiteiten meer dan 50% van je woning in beslag, dan komt je huis niet in aanmerking voor het verlaagde BTW-tarief. 

Een andere belangrijke vereiste is dat je de renovatiewerkzaamheden moet laten uitvoeren door een erkende aannemer of installateur. 

 

Deze werken komen in aanmerking voor het BTW-tarief van 6%  

Onder andere de installatie van sanitair, zoals toiletten, baden, douches en wastafels, die zijn aangesloten op waterleidingen of de riolering. Ook maatwerk badkamerkasten, vaste ventilatoren en luchtverversers vallen hieronder. Daarnaast zijn eventueel schilderwerk en ook wand- en vloerbekleding, zoals tegels en laminaat, inbegrepen. 

 

Lees ook: De juiste installateur voor je badkamerproject

 

6% BTW op de werkuren én materialen 

Het verlaagde BTW-tarief van 6% is van toepassing op zowel arbeids- als materiaalkosten op voorwaarde dat de levering en plaatsing van materialen worden uitgevoerd door één aannemer. Het verlaagde BTW-tarief wordt automatisch door je aannemer of installateur toegapast op het factuur. Wanneer je zelf de materialen zou aankopen om ze vervolgens door een installateur te laten plaatsen val je uit de boot voor het BTW-tarief van 6%. Ook als je van plan bent om als doe-het-zelver materialen aan te schaffen en zelf te installeren, kom je helaas niet in aanmerking voor het verlaagde BTW-tarief op de aankoop van deze materialen. 

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden en kosten voor jouw badkamerrenovatie of wil je hulp bij het vinden van een installateur? Maak dan snel een afspraak bij één van onze toonzaalmedewerkers. 

 

 

Alles op een rijtje: 

• Je woning moet ouder zijn dan 10 jaar 

• Ten minste 50% van je woning is bedoeld voor privégebruik 

• Je laat de werken uitvoeren door een erkende aannemer 

• De werken die in aanmerking komen zijn: Installatie van sanitair (toiletten, bad, douche, wastafel, enz.) aangesloten op waterleidingen of riolering, badkamerkasten, vaste ventilatoren en luchtverversers 

• Ook schilderwerk, wand- en vloerbekleding komen in aanmerking 

• Vernieuwing van verwarming en radiatoren (m.u.v. elektrische radiatoren met een stekker)

Win je droombadkamer

Maak een afspraak

Maak een afspraak in onze toonzaal en stel al je vragen aan één van onze badkamerexperts.

Maak een afspraak
Vind een toonzaal in je buurt
stg vind een toonzaal in de buurt stg vind een toonzaal in de buurt