Eau so good

Zo werkt een duurzaam regenwatertoilet

Wist je dat je meer dan de helft van je verbruikte water door regenwater kan vervangen? Dat is niet alleen een stuk milieuvriendelijker, je bespaart ook enorm op je waterfactuur. Maar hoe gebruik je nu regenwater om je toilet door te spoelen? Wij leggen het je graag uit.

 

Regenwater opvangen

 

Om te beginnen heb je een regenwaterput nodig. Die bestaat meestal uit kunststof of beton en kan zowel bovengronds als ondergronds geplaatst worden. In het reservoir wordt al het water dat op je dak terechtkomt via je regenpijp afgevoerd en verzameld. Het opgevangen water wordt gefilterd met zowel een voor- als een nafilter. De voorfilter zorgt ervoor dat grove deeltjes vuil zoals bladeren of slib niet in je watertank terechtkomen, terwijl de nafilter het regenwater zuivert van schadelijke chemicaliën en bacteriën. Hoe groot je regenwaterput moet zijn hangt af van de grootte van je dak.

 

 

Zo werkt een toilet met regenwater

 

Elk toilet kan doorspoelen met regenwater. Waar een toilet op drinkwater gewoon op het leidingnet wordt aangesloten, haalt een regenwatertoilet het water uit je reservoir. Dit gebeurt met een speciale pomp die het water eerst nog door enkele filters haalt zodat al het zand en vuil dat met het water van je dak spoelde, weggefilterd wordt. Anders zouden je leidingen snel verstopt raken. Een volledig systeem voor regenwaterrecuperatie is een hele investering maar eentje die je op termijn er zeker terug uithaalt.

 

 

Subsidies

 

Wie gaat bouwen of grondig gaat renoveren is sinds 2014 verplicht om een regenwaterput te laten installeren. Sommige steden en gemeentes keren subsidies uit wanneer je een systeem voor regenwaterrecuperatie laat installeren. Of jouw woning in aanmerking komt en welk bedrag je kan terugvragen kan je opzoeken in de premiezoeker van de Vlaamse overheid.

Maak een afspraak

Maak een afspraak in onze toonzaal en stel al je vragen aan één van onze badkamerexperts.

Maak een afspraak
Vind een toonzaal in je buurt
stg vind een toonzaal in de buurt stg vind een toonzaal in de buurt